Uudised – 2016 / 2017

Koduõppe programm Johannese Koolis ja Lasteaias Rosmal

12. mai, 2017

Johannese Koolis ja Lasteaias Rosmal koduõppel olevad lapsed õpivad põhikooli riikliku õppekava alusel hinneteta vormis. Vähemalt kaks korda aastas ootame lapsi koos juhendajaga vestlusele, kus koos Rosma kooli õpetajaga vaadatakse üle lapse senine areng ning seatakse suunad edasiseks õppetööks.

Koduõppel olevate laste perede toetamiseks korraldame neli korda õppeaastas laagreid, kus keskendume ühele konkreetsele õppeainele. Laagreid viivad läbi kogenud waldorfpedagoogid, külla ootame ka spetsialiste väljastpoolt meie kooli.

laagrites toimuvad juhendatud tegevused nii lastele kui vanematele. Oluline osa saab laagrites olema omavahelisel suhtlemisel ja kogemuste jagamisel.

2017/2018 õppeaasta Johannese Kooli ja Lasteaia koduõppel olevate laste perede laagrid toimuvad koolivaheaegadel, täpsed kuupäevad ja laagris käsitlusele tulevad teemad täpsustamisel:

1) Sügislaager 21. – 29. oktoober 2017;
2) Aastavahetuse laager 23. detsember 2017 – 7. jaanuar 2018;
3) Talvelaager 24. veebruar – 4. märts 2018;
4) Kevadlaager 21. aprill – 1. mai 2018;

Lisavõimalused:

Antroposoofilise lastearsti vastuvõtt / Anne Silbaum
Lastevanemate kool
Vastuvõtuvestlused eelneva kokkuleppega!

Rosma kooli koduõppe koordinaator:

Anu Kolk
+372 522 1662
kolkanu@gmail.com

Rosma kooli koolijuht:

Matti Orav
+372 5373 9081
mattiorav@gmail.com

UUS! Sügisest alustame programmiga koduõppel olevate laste peredele

12. mai, 2017

Viimastel aastatel oleme kokku puutunud mitmete peredega, kes on huvitatud oma laste õpetamisest kodus. Koduõppe valivad enamasti teadlikud ja tegusad vanemad, kes leiavad, et suudavad ise oma lapsele pakkuda parimat õppimise keskkonda. Tänaseks on koduõpet pakkuvate perede hulk Lõuna-Eestis kasvanud sedavõrd suureks, et sügisest alustame koduõppel olevate laste peredele suunatud toetusprogrammiga.

Rosma kooli koduõppe programmi hakkab koordineerima Anu Kolk, kolme lapse ema, kes oma vanima lapsega on saanud waldorfkooli lapsevanemaks olemise kogemuse, hetkel õpetab Anu oma teist last koduõppel.

Miks valida kooli ja kogenud õpetajate asemel oma lapsele koduõpe selgitab Anu Kolk järgmiselt: “Koduõpe valitakse ennekõike selleks, et  oma lapse eripäradega parimal viisil arvestada. Kes teab veel paremini, kui mina emana, millised on minu lapse vajadused ja võimalused? Ise oma lapse õppetööd suunates saan last toetada parimal viisil.“

Kui koolis õppiv laps veedab lõviosa oma päevast õpetajate ja koolikaaslastega, siis koduõppel oleva lapse päeva planeerib ja veab lapsevanem.  Anu Kolk toob välja koduõppe plussina asjaolu, et lapse ja vanema elu ei lähe üksteisest mööda, igapäevane koos toimetamine annab võimaluse kaasata laps oma igapäevaellu. “Pean väga oluliseks kvaliteetselt lapsega koos veedetud aega. Koduõpe on väga suur vanema õppimise koht. Uurin, otsin ja õpin koos lapsega, see kõik on väga huvitav, “  lisab Anu.

Koduõpe sobib lapsevanematele, kelle töö ja igapäevaelu korraldamine seda võimaldavad. “Kindlasti pole koduõpe vanematele mugav variant. Kui pere elustiil seda võimaldab ja vanemad on õpetamise tööks motiveeritud, tasub pingutus end kuhjaga ära,”  võtab Anu Kolk koduõppe teema kokku.

Rohkem teavet Johannese Kooli ja Lasteaia koduõppe kohta jagab programmi koordinaator Anu Kolk. Küsi julgelt, kirjutades kolkanu@gmail.com.


Avaldus õpilaste nimekirja arvamiseks (koduõpe)

Loovusnädal Rosmal 08.05.-12.05.2017

5. mai, 2017

Taas on meie koolis loovusnädal.

8.-12. mai toimub koolis juba traditsiooniline teistmoodi koolinädal, kus kõikides klassides annavad tunde külalised, kooli ammused sõbrad Saksamaalt. Sel korral on laste ees ja lastega koos musitseerimas Hannes Heyne, võimlemas ja mängimas Edwin Illian ja lugusid rääkimas Kati Kolk. Kunstiterapeut Tanja Franke maalib I ja II klassis ning teeb individuaalset tööd õpilastega.

Vanemaid ootame esmaspäeval 8. mail ja kolmapäeval 10. mail kell 17:30 musitseerima koos Hannesega ja kuulama ning kaasa mõtlema koos Edwiniga waldorfkooli olemusest ja antroposoofiast.

Talgud Rosmal ja Himmastes 01.05.2017

28. aprill, 2017

01.mail toimuvad talgud Rosmal ja Himmastes 10.00.-15.00. 

Rosma tööd:
suure samba põlenud osa lihvimine
maakivimüüri taastamine
lillepeenrad
lillede istutamine istutuskastidesse
ojakallaste puhastamine
oja puhastamine
maja ja maantee vahelise osa puhastamine
lõkkeplatsi ümbruse puhastamine
lõkkes prahi põletamine
staadioni puhastamine
ehitusprahi kokkukorjamine, sorteerimine ja ladustamine
ehitusmaterjalide kokkukorjamine, sorteerimine ja ladustamine
kiviklibu viimine parkimisplatsile
muud rehitsemise- ja luuatööd üle territooriumi

Himmaste tööd:

saviaugu kinniajamine
riisumine
mahalangenud paju tükeldamine
mahgalangenud paju tükkide teisaldamine
palliplatsi rohimine
aknapesu

Pane ennast kirja ja kohtumiseni Rosmal ning Himmastes!

http://talgud.teemeara.ee/events/johannese-kooli-ja-lasteaia-talgud-rosmal-ja-himmastes

“Kentsakas juhtum” osaleb riiklikul kooliteatrite festivalil

18. aprill, 2017

ELU ON ÜKS KENTSAKAS JUHTUM

Jõhvis toimuval riiklikul keskastme kooliteatrite festivalil „Kooliteater 2017“ esindab Põlvamaad  Rosma waldorfkooli kaheksas klass.

Johannese Koolis ja Lasteaias etendub traditsiooniliselt igal kevadel õpilaste esituses näidend, draamaõpetus kuulub waldorfkooli kaheksanda klassi programmi. Tavaliselt etendatakse lavastust lastele ja kooli lastevanematele, kuid sel aastal ootab koolitööna valminud lavastust laiem vaatajaskond.

Rosma kooli kaheksanda klassi näitetrupi etteaste, etüüd “Tõestisündinud lugu” võitis Põlvamaa kooliteatrite festivali põhikoolide arvestuses. Noori juhendanud draamaõpetaja Külli Volmeri sõnul oldi maakondlikust edust siiralt üllatunud, sest päris näidend polnud veel valmis ja etüüd oli mõeldud pisikese vahepalana. Tavapäraselt jõuavad riiklikule festivalile draamaringide lavastused, kus osatäitjaid valitakse teatrile ja näitlemisele pühendunud noorte seast, meie kooli trupp on eriline seetõttu, et laval on kogu klass, ka need, kes end tulevikus näitlemisega siduda ei plaani.

21.-22.aprillil sõidetakse Jõhvi, et riiklikul kooliteatrite festivalil esindada maakonda, nüüd astuvad waldorfkooli noored lavale juba täispika näidendiga  „Kentsakas juhtum“.

Dramatiseering on valminud Mark Haddoni raamatu “Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal” põhjal ning räägib 15 aastase autistist noormehe Christopheri toimetulekust meie maailmas. Rosma koolis on etendust mängitud neljal korral, tagasiside on olnud väga positiivne nii lavastusele tervikuna, kui noorte rollilahendustele. Vaatajad on nimetanud etendust sügavalt puudutavaks, valusaks, aga ka lootustandvaks. Ühesõnaga, eluliseks.

Keda laval näha saab, kirjeldab õpetaja  Külli Volmer: „Peategelast kehastav Kaur Tamm on laval kogu etenduse aja, st poolteist tundi järjest. Klassikaaslased Aleksander Kepler, Martin Nurmsalu ja Hans Erik Nõmme täidavad kõik ülejäänud vajaminevad rollid, mida on oluliselt rohkem kui näitlejaid. NB! Üks täpsustus – kuna ema roll on näidendis väga oluline, siis kutsusime projekti ka ühe abilise, Anni Maria Pearsoni 9. klassist.“

Oleme uhked ja hoiame noortele ja õpetaja Küllile pöialt, et ka Jõhvis juhtuks nii mõndagi rõõmustavalt kentsakat!

Draamaõpetuse olulisusest saab lisa lugeda lapsevanemate käsiraamatust Rosma kooli kodulehelt

Rosmal pakutakse teatrielamusi

6. aprill, 2017

Reedel, 7. aprillil kell 18.00 on Rosma koolis võimalus osa saada lavastusest „Kentsakas juhtum“.    

Sel aastal valmis kaheksanda klassi intensiivse draamaepohhi tulemuseks näidend „Kensakas juhtum“.  Draamatööd noortega vedas õpetaja Külli Volmer, kes on ka valminud etenduse lavastaja.

Näidendi aluseks on inglise kirjaniku Mark Haddoni noorteromaan autistlike joontega teismelisest poisist Christopherist, kes koera mõrvalugu lahendama asudes, kohtub oma perekonna loo ja iseendaga.

Valjude heliefektide ning mõne vägivaldse stseeni tõttu ei ole 1,5tunnine etendus soovitav väikelastele.

Etendust on mängitud Rosma kooli õpetajatele kui vanemate klasside õpilastele. Kolmapäeval etendus  „Kentsakas juhtum “ esmakordselt laiemale publikule.

Tagasiside etendusele on olnud väga positiivne, etendus on jätnud sügava mulje nii noortele kui täiskasvanutele. Mõned emotsioonid pealtvaatajatelt:

Noormees (14): „ Tõsine. Mängivad hästi.“

Teatrihuviline bürootöötaja: „ Väga sügav etendus. Tuleb tunnistada, et kõik noored mängivad väga hästi. No pisara saab ikka välja.“

Õpetaja: „Täiskasvanule väga valus tükk, sest mängima hakkavad isiklikult puudutavad teemad. Huvitav on see, et lastele see nii valusalt ei mõju, neile on see justkui teraapia. Etendust vaadates toimub lastega midagi väga olulist.

See on esimene etendus  (meie koolis), kus pole kordagi mälu probleemi. Siin näeb väga head improvisatsiooni. Uskumatu, kuidas noored, kes pole ju professionaalsed näitlejad, kannavad etenduse otsast lõpuni välja.“

Näitleja ema: „Etenduse sisu on väga puudutav. Emana oli küll tunne, et võtaksin lapse mõnest valusast stseenist ära, et ta ei peaks seda kogema. Samas saan aru, et lastel on olnud lihtne rollidesse sisse elada, neil ei ole seda taaka. Väga võimas kogemus kõigile.“

Suur aitäh ehedate teatrielamuste eest, Külli, Anni, Aleksander, Hans Erik, Martin ja Kaur!

Kellel etendus veel nägemata, kasutage kindlasti reedel võimalust!

Soovid rohkem teada, miks draamaõpe teismelise noore arengut toetab? Uuri Lapsevanemate käsiraamatut.

Jätkub 1. klassi soovijate registreerimine ja vastuvõtuvestlused

3. aprill, 2017

Kestab 1. septembrist 2017 Rosmal kooliteed alustada soovivate laste vastuvõtt. Kutsume lapsi ja nende vanemaid vastuvõtuvestlusele

12.04.2017 kell 15.00

25.04.2017 ja 25.04.2017 kell 10.00 ning 14.00

Palun registreeri end sulle sobivaks ajaks telefonil 7994159 või e-posti kaudu info@rosma.edu.ee

Kohtumiseni Rosmal!

Tere tulemast Rosma kooli perre, klassiõpetaja Signe Keskküla!

3. aprill, 2017

On hea meel teatada, et meie järgmise esimese klassi õpetaja on mitme tugeva kandidaadi seast välja valitud –  1. septembril 2017 astub esimese klassi ette klassiõpetaja Signe Keskküla.

Lõuna-Eestis kasvanud Signe Keskküla õppis Vastseliina Gümnaasiumis, kust edasi viis tee Tartu Ülikooli õpetajaks õppima. 2009. aastal sai Signest Tartu Ülikooli haridusteaduste magister, sellest ajast alates on ta olnud seotud aktiivselt õpetamisega nii põhikoolis kui ülikoolis. Signe on olnud aastaid Tartu Katoliku Koolis klassiõpetaja, lisaks õpetanud samas ka inglise ja vene keelt. Ülikoolis on Signe jaganud oma praktilisi kogemusi uurimusliku õppe huvilistega.

Valikut, tulla klassiõpetajaks waldorfkooli, põhjendab Signe järgmiselt: „Kui minust sai õpetaja, siis võtsin nõuks olla teistsugune – väärtustada last, mitte süsteemi. Ma näen, et individuaalne lähenemine on lapsele edu võti.

Ma näen end klassi- ja õppeprotsessi osana, panustan ja õpin ka ise. Toetan lapsevanemaid kui ka lapsi kujundamaks voorusi armastamaks ennast, kaasinimesi, hoolitsemaks nõrgemate eest, hindamaks kristlikku kultuuri, rahvatraditsioone ja loodust.

Minu soov asuda väikese Rosma kooli kogukonda on seotud  kahe peamise asjaoluga. Soov jääda oma põhimõtetele kindlaks ja toimetada sisemise rahulolu järgi. Ja teine põhjus on minu tütar.

Kaks aastat tagasi veel enne tütre sündi kolisin tagasi isakoju, sest olin linnas elanud selleks ajaks 15 aastat ning mõistnud, et lapsele on parim looduslik keskkond vanavanemate juures, kus on ruumi, aega ja mida-kõike-näha. Nüüd emana hindan ma veel enam oma sisemisi väärtusi. Soovin, et mu tütar kasvaks hingelt rikkaks ja õpib nägema põhimõtteid, mis on kõrgemad, kui tarbimisühiskonnale omased põhiväärtused. Ma mõistan kui oluline on väike stabiilne looduslähedane õpikeskkond, kus on koos erinevad lapsed, et üksteist toetada läbi aja.  Et õpetaja roll pole mitte ette anda kindlat materjali, vaid jätta võimalus mõttelennuks.“

Kuni selle kooliaasta lõpuni saab Signe Rosma kooli kogenud klassiõpetajate tunde külastades täiendada teadmisi waldorfpedagoogikast ja end koolis ja kogukonnas toimuvaga kurssi viia, et sügisel võtta täie hoolega kanda meie kooli pesamunade argipäev.

Kolleegium ja juhatus tervitavad uut kolleegi, soovides Signele avastusterohket kevadet ja rõõmurikast õppimist koos sügisel alustava klassiga!

Geoffrey Burt loengutega taas Rosmal 14. ja 15. märtsil.

7. märts, 2017

Meie kooli sõber ja toetaja Rootsist on jälle Eestis käimas. Lektor Geoffrey Burt on ettevalmistanud kaks loengut mis leiavad aset 14. ja 15.03, kell 18.00-20.00 Rosmal

Taandareng

Loeng, mis läbi „Darwini arengu teooria“ hindab ümber ARENGU, pakkudes värsket sissevaadet INIMESE loomusesse ja tema seosesse LOOMADE kuningriigiga.

Sotsiaalsed küsimused

Pilguheit MEIE individuaalsesse vaimsesse arengusse, mis omab TÄHTSUST sotsiaalse ELU kontekstis. Olles sotsiaalsed olevused on selle sfääri ja enda osa selles mõistmine indiviidi eduka toimimise eeldus ja vajadus.

Lektor Geoffrey Burt  on biodünaamik, aednik, mõtleja, lektor, õpetaja Rootsist, kes on seotud käsitletavate teemadega neil aastakümmet. Ta on Eestis pidanud ka varem põneval ja eristuval viisil, hästi ettevalmistatud loenguid nii toidust, aiandusest, maailma algusest, kui kosmose mõjust ja seosest Maal olevaga.

Tasu annetuslik, mis läheb lektori reisikulude toetamiseks.

Kontaktisik
Tiina Länkur
5210297

Ülle Pechter Rosmal

6. veebruar, 2017

Olete oodatud loeng - kohtumisele Ülle Pechteriga 27.02, kell 17.30 - 19.30 Rosmal.

Kohtumine toimub V klassi vanemate initsiatiivil ja lähtub vajadusest paremini mõista, mis toimub ja midagi ilmselgelt olulist toimub 11-12 aastaste hinges ja kehas (süda), et neid selles perioodis teadlikumalt saata. Olete oodatud!

Loengu tasu 3.-

Kohtumiseni!

18. veebruaril on koolis ja lasteaias avatud uste päev!

31. jaanuar, 2017

Laupäeval, 18. veebruaril kell 10.30 avame kooli ja lasteaia uksed, et tutvustada meie ruume ja tegemisi kõigile huvilistele. 

Ennekõike ootame kooli uudistama kooliteed alustavaid lapsi koos vanematega. Kell 11.00 algab tulevasele esimesele klassile avatud näidistund, kus lapsed ja vanemad saavad aimu, mil viisil koolielu sügisest välja nägema hakkab. Peale näidistundi toimub vestlusring vanematele, kus õpetajad räägivad waldorfpedagoogikast ja vastavad tekkinud küsimustele. Nii näidistundi kui vestlusringi on oodatud igas vanuses laste vanemad.

Lasteais algab kell 11.00 Laivi Raamat-Boeke loeng mängu olulisusest koolieelse lapse arengus. Lapsed saavad tutvuda ruumidega ja mängida, mängida ja mängida.

Tutvustame ka selle aasta algusest käivitunud beebi- ja mängutunde.

Ootame kõiki lapsevanemaid, olenemata laste vanusest, meie waldorfkooli  ja -lasteaia võimalustega tutvuma.

Kui teie perele 18. veebruar kooliga tutvumiseks ei sobi, võta meiega ühendust, kindlasti leiame sobiva aja, et kohtuda.

Kool ka pesamunade vanematele

19. jaanuar, 2017

Johannese Kooli ja Lasteaia õuele on ikka ema-isa süles pere pesamunasid ekselnud. Seni on nad pidanud leppima kõrvaltvaataja rolliga, imetledes vanemate õdede-vendade lasteaia- ja kooliaskeldusi. Et aga kõige väiksemailgi oleks sihipärast tulemist ja olemist, alustas lasteaia ja kooli kaitsva tiiva all tegevust “peenikese pere kool”.

Nii nagu Rosma kool ja lasteaed sündisid lapsevanemate eestvedamisel, sündis ka beebikool lapsevanemate initsiatiivil. Beebikooli rajamise idee tõi kolme titemammani kooli lapsevanem ja Rosma Haridusseltsi juhatuse liige Mari Peetsalu. Neli ema, kellest kolmel beebid süles, sõnastasid ühises ringis loodava beebikooli eesmärgid. Rosma beebikool ei ole ellu kutsutud beebide arendamiseks, see kool on mõeldud titade emadele. Soovime iganädalastel kohtumistel pakkuda emadele tuge ja head nõu, naudingut oma lapsega koos laulmisest ja mängimisest. Lastele soovime pakkuda aga kohtumisi omasuguste rõõmsate suuresilmsete maailmaavastajatega.

Ei saa muidugi salata, et perekooli laiem eesmärk on tutvusada  waldorfpedagoogikat ja Rosma lasteaeda ning avada selle toreda maja uksed lähikondsetele ja võimalikele tulevastele lapsevanematele. Rosma lasteaed alustas tegevust 1992. aastal, ent siiski leidub veel suur hulk inimesi, kellele pole osaks saanud lasteaia maagilistesse ruumidesse sattumine.

Ootame beebitundidesse titasid sünnist lasteaia eani. Kuni seitsmekuused lapsed on oodatud titade tundi. Titatund on koht, kus saab hubaselt aega veeta, natuke laulda ja koos lapsega mängida, veidi võimelda, koos teiste emadega teed juua ja vestelda emadele olulistel teemadel. Soov on pakkuda kodustele emadele võimalust suhelda, saada nõu ja tuge teistelt emadelt. Lisaks saab õppida mõned armsad mängituslaulud, salmid ja harjutused, mida oma lapsega ka kodus teha. Titatundi juhendab Liisa Maasik.

Lapsed, kes enam aga pudeliski paigal ei püsi ja ema kätevahelt minema roomavad, käputavad või jooksevad, on oodatud avastama kooli eurütmiasaali avarusi edasijõudnute rühmas ehk mängutunnis. Enam pole emadel mahti juua teed, sest hoogne laul kutsub hüpitama, patsutama, ratsutama, liikuma ja kiikuma. Mängutundi juhendavad Kadri Untera ja Kai Karell-Narrusk.

Alates veebruarist toimuvad igakuiselt loengud lapsevanematele.  Loengute teemad kasvavad välja tite- ja mängutunni vestlusringidest. Püüame oma loengutest vastata vanamate kõige aktuaalsematele lapse arengut, kasvukeskkonda, mängu, tervist ja toitumist puudutavatele küsimustele. Lektoreid on oodata nii meie lasteaiast, naaberlasteiast Parksepast ning teinekord ka Tartust. Loengute täpsem ajakava on varsti leitav siin.

Titatund (0-7k) toimub neljapäeviti algusega 10.30 Rosma lasteaias.

Mängutund toimub kolmapäeviti algusega 10.30 Rosma kooli avaras eurütmia saalis.

Tunni osalustasu  on 3 eurot. Kuu eest korraga tasudes, on hind 10 eurot.

Liisa on kolme lapse ema. Ametilt lasteaiaõpetaja ning lastega töötanud erinevates waldorflasteaedades ja -hoidudes juba kümme aastat. Liisa on juhendanud ka käsitööringe ja -kursusi Eesti Rahvapärimuse Koolis.

Kadri on samuti kolme lapse ema. Pedagoogilistest kursustest on läbinud “Waldorfpedagoogika alushariduses” ja “Emmi Pikleri pedagoogika – väikelapse areng ja vajadused”. Kadri on ise koos oma lastega sarnases tite- ja mängutunnis käinud. See andis võimaluse kohtuda teiste emadega (näiteks Liisaga). Tunnis osalemine täiendas lastelaulude tühja kohta ning julgustas oma lapsele laulma.

Kai on emaks ühele armsale lapsele, seega on mängutundides osalemine ja nende vedamine talle esmakordne kogemus.  Küll aga on Kai, hariduselt haridusteadlane ja klassiõpetaja,  meie kooli õpetajate kolleegiumi liige, kelle kindla, kuid armastava käe all alustasid kooliteed tänased neljanda klassi lapsed.

Alustame laste registreerimist 2017/18 õppeaasta 1. klassi

15. jaanuar, 2017

Käes on väga oluline otsustamise hetk peredele, kus kasvavad sel sügisel kooliteed alustavad lapsed. Vahel käib lapse koolivaliku tegemine lihtsalt – laps läheb kooli, kus õpib ees vanem õde-vend või kus on varem õppinud tema vanemad. On lapsi ja peresid, kelle jaoks kooli valimine nii libedalt ei käi.

Koolist saadava hariduse tähendus on viimase paarikümne aastaga väga palju muutunud. Üha rohkem on peresid, kes leiavad, et nende lapsi peaks koolis toetama teisel viisil, kui toetati omal ajal meid, praeguseid vanemaid. Põlvamaa lapsevanemad on nii mõnegi teise Eesti maakonnaga võrreldes eelistatud olukorras – meie maakonnas on lapsevanemal võimalus lisaks kooli MAJALE valida, millisel pedagoogikal põhinevat haridust oma lapsele pakkuda.

Põlva vallas  Rosmal tegutseb juba üle 25 aasta  waldorfpedagoogiline kool. Üle Eesti on kümme waldorfkooli, mille õppekava järgib riiklikke raamnõudeid ning mahub riiklike ettekirjutuste sisse. Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal on üheksaklassiline kool, mille lõpetajad on üheksa aastase õppetöö tulemusena läbinud riikliku põhikooli programmi. Rosma waldorfkooli õpilased lõpetavad põhikooli riiklike eksamite ja lõputunnistustega nagu kõik teised põhikoolide lõpetajad Eestis. Edasine haridustee valik sõltub juba koolilõpetaja eelistustest ja võimetest. Eelmisel kevadel Rosma kooli lõpetanud kuuest noormehest viis jätkab täna õpinguid erinevates gümnaasiumites, üks noormees valis edasiõppimiseks Tartu Kutsehariduskeskuse.

Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal on kool tervetele ja elurõõmsatele lastele. Nii hariduslike kui füüsiliste erivajadustega lapsi võetakse vastu vaid lapsevanemate ja kooli kokkuleppel, kui on võimalik tagada konkreetsele lapsele vajalik parim toetus.

Miks on üle 100 lapse vanemad Põlvamaal valinud waldorfpedagoogilise lasteaia või kooli?  Mille poolest waldorfkool tavakoolist erineb? Kuidas erineb lapsevanemaks olemine tava- ja waldorfkoolis? Kas ja miks panna laps waldorfkooli? Nendele ja kõikidele teistele just teid huvitavatele küsimustele püüame vastuseid leida Rosma waldorfkooli lastevanemate poolt kooli tulevastele vanematele korraldataval teeõhtul, mis toimub neljapäeval, 26. jaanuaril 2017 kell 18.00 – 19.30 Rosma külas asuvas koolimajas.

Märtsi alguses toimub Johannese Kooli ja Lasteaia avatud uste päev, kus ootame Rosmale kooli uudistama juba lisaks vanematele ka tulevasi koolilapsi. Täpsem info avatud uste päeva kohta ilmub lähiajal kooli kodulehel.

Tule ja uuri waldorfkooli kohta, et teha teadlik valik oma lapse arengu parimaks toetamiseks.


Kohtumiseni Rosmal!

Vanemate Kool. Mõtelda on mõnus.

10. jaanuar, 2017

Vanemate Kool jätkab õppeaastat, ees on veel 14. jaanuari, 11. veebruari ja 11. märtsi koolituspäevad.

Läbi TAHTE ja TUNDE oleme sedakorda jõudnud MÕTTENI.

Teooriast juhib meid läbi Marika Nurmsalu, kunstilises osas – kujutavas geomeetrias – ühendame Ivi Gauki juhendamisel nii tahte-, tunde- kui mõttejõud. Kogeme mõtlejat eneses ning uurime mõttejõudude küpsemist lapses.

NB! Kõik koolituspäevad on eraldiseisvad üksused ega eelda tingimata varasemate läbimist.

Kohtumiseni laupäeval kl 11-16!

Külli Volmer

Johannese Koolil ja Lasteaial valmis 2017. aasta kalender

23. november, 2016

Pühade eel oleme valmis saanud Rosma waldorfkooli ajaloo esimese kalendri.

12 kuu jagu erinevas vanuses laste maale annavad hea ülevaate waldorfkoolis õpitavast. Pilte täiendavad Dieter Hornemanni mõtteterad. Oma panuse heategeva kalendri valmimisse on andnud lapsed, õpetajad ja lapsevanemad.

Kalendrit saad osta Johannese Kooli ja Lasteaia büroost (info@rosma.edu.ee), hind 15 eurot. Kõik tulu läheb Rosma waldorfkooli ja -lasteaia heaks. Aitäh tegijatele ja toetajatele!

Leader – projekt „Rosma Johannese Kooli koolimaja piksekaitse paigaldus koos katuse vahetusega“

31. oktoober, 2016

Käimasoleva Leader – projekti „Rosma Johannese Kooli koolimaja piksekaitse paigaldus koos katuse vahetusega“ raames lammutatakse vana katus, paigaldatakse uus katus ja piksekaitse. Projekti tulemusena muutub Rosma koolimaja turvalisemaks nii koolis käivatele õpilastele, töötajatele kui ka ümbritsevale külale, kuna on eemaldatud üks võimalikest tulekahju tekkimise põhjustest.

Suur tänu Põlvamaa Partnerluskogule projekti toetamise eest.

Miikaelinädal Johannese Koolis

21. september, 2016

Eestlased teavad hästi, et igal oinal on oma mihklipäev. Mihklipäev on läbi aegade olnud pidude ja kooskäimiste aeg. 19. sajandil pühitseti mihklipäeval karjatamishooaja lõppu, samuti lõppesid mihklipäevaga kevadel Jüripäeva ajal kaubeldud teenijate ehk suviliste lepingud – kooliaasta sai alata. Lõppes ka soe ja valge suveaeg ning algas talvise kalendri arvestus.

Waldorfkoolis on läbi aastate septembri lõpus peetud Miikaelinädalat, mis  on pühendatud peaingel Miikaelile ning tema missioonile toetada vabade, julgete ja tarkade inimeste tegutsemist maailmas. Sestap sisaldab septembri viimane koolinädal üritusi ja mänge, mis kõnetaksid inimeses julgust, vaprust, otsustusvõimet, teiste aitamist ja usaldust maailma vastu.

Miikaelinädala esmaspäeval mängime Katkumängu. Teisipäeval saab kogeda ja äratada meeltetoas oma meeli, kolmapäev on meeskondlikult sportliku Värvide mängu päralt, neljapäeval on Rosma koolimaja ümbrusesse peidetud aarded ja näha võib suuremaid ja väiksemaid aareteotsijaid.

Mihklipäeval, 29. septembril algusega kell 19:15 etendub kooli õuel trummipõrina ja pillimängu saatel etendus  „Miikaeli võitlus Draakoniga“.

Miikaelipäeva etenduses taaselustatakse vana legend sellest, kuidas ingel Miikael (erinevates versioonides ka tema maine kehastus püha Jüri) aheldas lohe, kurjuse jõudude esindaja. Miikaeli jõud ja valgus kutsub igaüht ära tundma lohesid iseendas ning annab lootust, et nende aheldamise jõud on kõigis meis olemas.

Osatäitjate ning pillimängijatena osalevad kõik kooli õpilased ja õpetajad, kaasa löövad ka lapsevanemad.

Ootame kõiki vapraid ja julgeid kaasa mängima ja 29. septembri etendusest osa saama.

Miikaelipäeva etendus toimub Rosma Johannese Kooli- ja Lasteaia õuel kõigile huvilistele tasuta.

Rosmal alustab õppeaastat Vanemate Kool

21. september, 2016

Johannese Kooli Rosmal Vanemate Kool  alustab VIII õppeaastat “Kolm korda ilma sünnib inimene”.

Vanemate Kooli ootame kaasa mõtlema ja tegutsema kõiki meie kooli laste vanemaid, vanavanemaid, sugulasi ja sõpru. Eriti oodatud on kooli uued lapsevanemad, sest Vanemate Kool annab hea võimaluse omal nahal kogeda waldorfpedagoogika aluseid, et paremini mõista, miks lapsi just sel viisil õpetatakse. Oleme rõõmsad kui Vanemate Kooli leiavad tee ka need haridusteemadest huvitatud inimesed, kes varem pole waldorfkooli sattunud.

Esimese koolipäeva kell heliseb laupäeval, 8. oktoobril 2016 kl 11.00, päeva teema on TEGUTSEV INIMENE.

Õpetajad Diana Asur ja Külli Volmer suunavad Vanemate Kooli õpilasi mõtlema järgmistele teemadele:

Selle õppeaasta Vanemate Kooli “Kolm korda ilma sünnib inimene” järgmised koolipäevad toimuvad 12. novemberil, 3. detsemberil 2016. aastal ja 14. jaanuaril, 11. veebruaril ning 11. märtsil 2017. aastal. Kõik koolituspäevad läbinule väljastab Rosma Koolituskeskus tunnistuse, muul juhul koolitustõendi.

Vanemate Kooli õppeaastat läbiv teema: tegutsev inimene – tundev inimene – mõtlev inimene.

Igal Vanemate Kooli õppepäeval tegeleme ka kunstiliste tegevustega nagu vormijoonistus, maalimine, eurütmia, liikumine, kõne ja muusika.

Koolituspäeva maksumus 15 eurot. Vaimutoitu täiendavad ihutoit ja keskustelu lõunapausi ajal.

Registreerimine rosmakoolituskeskus@gmail.com

TERE TULEMAST!

Kooliaasta esimene infokohvik 20. septembril kell 18.00

6. september, 2016

Kooliaasta esimene infokohvik toimub teisipäeval 20. septembril kell 18.00 Rosma koolimajas.

Kohvikupidajaks saab sel korral Kalev Kaarna (kalev.kaarna@gmail.com), kellele saab saata vastuseid ootavaid küsimusi 13. septembrini.

Infokohvik on eelmisel õppeaastal ellu kutsutud kooli ja lasteaia sisemist suhtlemist tõhustav töövorm. See võimaldab olulistel hetkedel õpetajad ja huvitatud lapsevanemad ühisesse ringi tuua, tagades vahetu suhtlemise ning infovahetuse regulaarsuse.

Uue õppeaasta avaaktus

1. september, 2016

Kooli avaaktusel Rosma koolimajas oli koos kogu koolipere. Kõlasid tervitused õpetajatelt ja juhatuselt, sõna sai äsja ametisse nimetatud direktor Matti Orav. Rõõmurohket kooliaastat kõigile!